Wat is Interaction Design?

thumb-wat-is-interaction-design

Het is een standaard ritueel op feestjes en andere gelegenheden. Mensen vragen elkaar wat voor werk ze doen. Meestal om een gesprek op gang te krijgen.

Bij de meeste mensen is het duidelijk met één antwoord: timmerman, loodgieter, secretaresse of accountant. Totdat ze het aan mij vragen wat ik doe. “Interaction designer.” Je ziet ze dan standaard hun wenkbrauwen optrekken en kijken je vragend aan.

“Het wordt ook wel informatie architect genoemd,” zeg ik er dan soms achteraan.

“Oh, dus je ontwerpt huizen?”

“Nee niet echt, ik ontwerp websites. Een architect gaat wel ongeveer door hetzelfde proces bij het ontwerpen van een huis als een interaction designer gaat bij het ontwerpen van een website of applicatie.”

Op dit punt kijken mensen vaak verbaasd.

Omgeving

“… Voordat een huis ontworpen wordt kijkt de architect eerst naar de omgeving. Hij bekijkt andere huizen in de buurt en bestudeert eventuele restricties om een gevoel te krijgen voor wat er verwacht wordt. Daarna bekijkt de architect hoe hij het huidige model kan innoveren door naar hele andere huizen te kijken. Of naar andere appartementen. Of soms naar iglo’s of wigwams of schepen. Dingen die hun helpen om nieuwe inzichten en ideeën te krijgen.

Mensen

Als de omgeving is verkend begint hij te kijken naar wie er in het huis komen te wonen. In wat voor soort huizen hebben ze eerder gewoond? Wat verwachten ze? Houden ze ervan om vroeg op te staan? Zijn ze met veel, en hebben ze het liefst meerdere badkamers? Houden ze ervan om in bad te zitten? Zo ja, zorgt de architect dat er een badkuip in het ontwerp komt. Houden de toekomstige bewoners meer van een snelle douche, dan zorgt hij ervoor dat er een toegankelijke douchecabine komt.

Optimaliseren aan gedrag

Door het huis precies voor de toekomstige bewoners te ontwerpen kan hij goed bepalen wat er wel en niet komt. Hoeveel verdiepingen, deuren, muren, ramen en zo voort. Hij kan voorspellen hoe de bewoners door het huis zullen lopen en houdt daar rekening mee, om de mensen een zo plezierig mogelijk verblijf te kunnen geven.

Materialen

Als de ruimte en de omgeving helemaal bepaald is, en de gewoontes en behoeftes van de toekomstige bewoners bekend zijn gaat de architect op zoek naar materialen. Wat kan er allemaal in dit klimaat? Wat past er bij de omgeving?

Bouwtekening

Tot slot, als de architect alle ontwerpen gemaakt heeft, levert hij blauwdrukken – bouwtekeningen met alle aanzichten en details – aan de interieurontwerper en de aannemer. Zij zijn verder verantwoordelijk voor de decoratie en het bouwen van het huis.”

“Ah. Dus jij maakt blauwdrukken voor websites?”

“Ja feitelijk wel. Ik lever bouwtekeningen aan de visueel ontwerper en de technische ontwikkelaars. Zij zijn verder verantwoordelijk voor de visualisaties en de implementatie.”

“Juist. Dat klinkt logisch.”

“Dus hoewel het gereedschap, de projecten, materialen en resultaten heel verschillend zijn, lijkt het proces er wel veel op. Daar komt het woord architect ook van in informatie architect.”

“Ik snap het.”

Vervolgens is het tijd voor een nieuw drankje, en komt er iemand anders op me af en vraagt: “Hey, hoe is ie? Wat doe jij eigenlijk precies?”

 

2 Comments

Leave a Comment.